Spildtid på dit arbejde – er det pseudoarbejde?

Spildtid på dit arbejde – er det pseudoarbejde?

Er din arbejdsplads god til at organisere tiden meningsfuldt?

Pseudoarbejde kan være årsagen til både manglende motivation, direkte tidsspilde og måske endda en lille gnavende trold, der får dig til at føle skam over at lave meningsløst arbejde eller skulle slå tiden ihjel. Lyder dette helt fremmed for dig? Eller kan du hurtigt opremse en lang række af handlinger, påkrævede møder og excel ark der skal udfyldes med data. Er der ting du ved, ingen nogensinde kommer til at kigge på for alvor?

Måske er du så i gang med at udføre pseudoarbejde, ligesom en masse andre mennesker i både den offentlige sektor og private.

Forskning i pseudoarbejde blev til en bog

Dennis Nørmark har sammen med Anders Fogh Jensen skrevet bogen Pseudoarbejde – hvordan vi fik travlt med at lave ingenting for at par år siden. Den er baseret på forskningsundersøgelser indenfor feltet. Faktisk fik de inspirationen fra Sverige og gik i gang med bogen, efter de sammen optrådte i deadline omkring emnet pseudoarbejde.

Nu har jeg selv fået den læst. Og jeg må sige, den overrasker og så alligevel ikke. Den taler ind i hele den debat og diskurs, der også har været de senere år om at finde mening med livet og mening med arbejdslivet. Om det at finde sit WHY, i det vi gør. (Simon Sineks Why)

Der tales og argumenteres for og imod, hvad man skal føle og hvad man skal forvente af sit arbejdsliv og arbejdsplads. Temaet pseudoarbejde rammer godt ned og giver også en naturlig forklaring på, hvorfor der er behov for at snakke og skrive om mening med det hele. Pseudoarbejde kan også være forklaringen på megen stress ude på arbejdspladserne.

For er der noget som ikke giver mening eller glæde i arbejdslivet og på en arbejdsplads, så er det alle de aktiviteter og gøremål, der har karakter af at være spildtid eller pseudoarbejde, som Dennis og Anders har døbt det.

Oprydning og mening i arbejdstiden

Måske er det provokerende – men måske ville det give mening på arbejdspladsen at tale om, hvad laver vi her? Hvilke opgaver kunne vi sagtens undvære? Hvilke møder kan vi skære ned til 30 minutter suppleret af en infomail på forhånd? Hvilke former for opsamlinger eller rapporter som ingen læser, kunne vi skære ned til et mindre antal sider?

Er der ting vi gør her i firmaet, fordi konkurrenterne gør det? Men ting som vi egentlig ikke bruger til noget? Er der noget som bliver lavet eller krævet, fordi nogen har brug for at være beskæftiget højere oppe i organisationen? Ofte er det jo ressourcerne tæt på kerneopgaven, der giver mest mening og som virkelig betyder noget.

Er pseudoarbejdet svaret på hvorfor mening er en mangelvare?

Måske har Dennis og Anders mest skrevet en bog, der henvender sig til vidensarbejdspladser, akademiske funktioner og som i høj grad også peger på spild i konsulentbranchen. Uanset hvor du sidder kan den måske inspirere til at luge ud og bruge tiden på noget mere meningsfyldt.

Skab mening og motivation – lug ud i pseudoopgaverne

I sidste ende anbefaler forfatterne at den gammeldags måde at se arbejde på – man tæller timer, burde bortfalde i mange funktioner, og i stedet knytte sig til at opgaverne udføres og afsluttes.

Det mest interessante for mig, var det sammenfald der er mellem pseudoarbejde, og den jagt der er på at finde mening i arbejdslivet. Jo mere spildt arbejdstid jo mere hungrer vi måske efter at finde en mening, et mål og et Why, med det vi arbejder med?

Prøv selv at læse bogen og se om den giver mening for dig. Den er skrevet med humor og er både tragisk og alvorlig på samme tid. Især ledere kan med fordel læse op på den og bruge den som inspiration i egen organisation.

Mange hilsener Dorthe Rozalia Horup

Unimind_Karrierekonsulent_Dorthe_Horup-1
konsulent & coach – det gode arbejdsliv
Luk menu