Digital detox – sluk – har du prøvet at se hvad der sker?

Digital detox – sluk – har du prøvet at se hvad der sker?

Hvordan gik din sommer og din ferie? Var der digitale kalorier ved hånden eller tænkte du, sluk nu lige lidt for det hele? Både af hensyn til dig selv, din familie og dine børn? Fik I gjort noget ved det? Afprøvet det eller løb det ud i sandet på stranden, fordi det alligevel var lidt for svært at overholde?

Og hvorfor vælger jeg så lige her at skrive om netop det med at slukke? – Om det så er at slukke for mobilen, skærme eller slukke for din hjerne, så den får lidt tiltrængt hvile? Det gør jeg, fordi det er et oplagt sted at starte, hvis du vil løfte kvaliteten af dit liv og samvær med andre.

Digitale kalorier og nye digitale råd

Det er et par år siden, Imran Rachid skrev bogen SLUK, og begyndte at turnere rundt med budskabet om at slukke. Før den tid havde jeg ikke så meget konkret dokumentation at have det i. Jeg prædikede, og var sikker på at det var godt og sundt at sætte den digitale slikskål væk og gå på skump.

Men jeg havde ikke helt så mange i det offentlige rum at henvise til med samme budskab, som jeg gik rundt med. Siden 2017 er det heldigvis begyndt at vende, og der er flere og flere, der siger og skriver, at det er sundt med pauser fra SoMe.

Empatiske evner og menneskelig kontakt svækkes

Forskere begynder at kunne dokumentere i forskningen, at det ikke bare er ren lyksalighed med alle de digitale muligheder og konstant tilstedeværelse på nettet. Det er medvirkende til at de medfødte empatiske evner svækkes og forringes.

Svækket empati og sociale evner. En ret foruroligende ting, når vi kigger rundt og ser at med flere mennesker i verden og flere miljøudfordringer, så er det virkelig nødvendigt, at vi som mennesker er stærke i relationer, nærvær og empati.

“Asociale Medier – en rammende betegnelse for SoMe

Sociale medier medvirker til stress

Helt konkret så kan digitalt forbrug være medvirkende årsag til stress. Unge mennesker bliver stressede, når de følger med på SoMe og kan se de andre poster løs, og de føler, de ikke selv kan følge med.

Til min overraskelse har jeg i mit job med at vejlede unge mennesker i 20´erne, mødt flere der ikke vil være på FB. Eller de poster absolut intet personligt og tjekker kun lige nødvendige grupper, de er medlem af. Andre har fortalt, at de føler sig klemte og stressede ved at følge med i, hvad andre tilsyneladende kan overkomme eller vælger at gøre.

SLUK

I bogen SLUK er der nogle spændende kapitler om, hvordan hjernen fungerer, og om hvordan brugen af sociale medier aktiverer følelsen af doping, og at det fører til afhængighed. Folk kan nå op på at tjekke telefonen flere 100 gange dagligt – uden at der egentlig er noget at hente der.

En tur i sommerhus uden mobiler – min private erfaring!

I en periode hvor jeg selv var på overarbejde fysisk og tankemæssigt, kunne jeg ikke klare at kigge på hverken TV eller min mobil. Jeg orkede ikke den dosis af nyheder, flimmer og indtryk. Jeg kunne instinktivt mærke, at kroppen og hjernen sagde stop, og at det bedste jeg kunne gøre, var at være nærværende i mit eget liv.

Nærvær til at nyde mine børn og mand, nyde mit arbejde, have overskud til dagligdags ting og koncentrere mig om de mennesker, jeg mødte fysisk på min vej. Senere har jeg lært gennem både uddannelse og ved at læse bøger, at digitale vaner kan overbelaste sind og sjæl, svække nærvær, relationer og empatien for andre.

I min lille familie lavede vi et eksperiment på en forlænget nytårsweekend i sommerhus, hvor vi blev enige om at gemme alle mobilerne væk. Det mest sjove var, at jeg faktisk havde sværest ved at undvære den, fordi jeg både havde brug for den til kalender og radio. Men egentlig var det en befrielse at kunne holde pause fra sms, mails, opdateringer og nyheder.

En weekend tur med slukket mobil og friske børn og voksne

Vores børn har reageret ved at føle en lettelse, når vi har lagt mobilerne væk. De finder på alt muligt, når ikke der lige er en skærm indenfor rækkevidde. Ude af syne ude af sind – sådan nogenlunde da.

Så hvis du har tankemylder, svært ved at sove, bliver stresset hvis du ikke lige kan dimse med mobilen, så er det måske et sted at starte? Lidt digital detox kan vel ikke skade helbred, fokus og relationer?

Inspiration: SLUK af Imran Rachid. Han holder også foredrag. Bogen er nem at læse og fyldt med dokumenterede undersøgelser. Han er læge af baggrund og har arbejdet med blandt andet stresshåndtering af patienter. Bogen afslører også den uhyggelige cool business og enorme milliardomsætning, der ligger til grund for at indfange forbrugere på nettet med apps og kliks. It´s all about money!

Mange hilsener fra Dorthe Rozalia Horup

Unimind_Karrierekonsulent_Dorthe_Horup-1
Stresscoach – hjælper til balance i dit liv

Luk menu