Nyuddannet og i nyt job? Er du landet som en fremmed fugl?

Nyuddannet og i nyt job? Er du landet som en fremmed fugl?

Er du nyuddannet og har landet et nyt job? Måske er det hele ikke som du forestillede dig? Eller jobbet er ikke helt det, du sagde ja til? Eller spekulerer du allerede på om din faglighed kommer i spil? Ligesom det er svært at starte i et nyt job også senere i arbejdslivet, så kan det også være en svær periode at komme godt i gang med det første rigtige fuldtidsjob.

Måske denne blog er skrevet ud fra hvad en nyuddannet humanist oplever, men jeg tror flere ting også kan ramme eller vedrøre andre typer nyuddannede. Om det så er en nyuddannet skolelærer, sygeplejerske eller erhvervsuddannet.

Nyt job i ny kultur – en stat i staten

For det første skal man tænke på, at man træder ind på en arbejdsplads med sin egen kultur og normer. Selvom vi lever i det samme land, med danske traditioner og måder at tale på, så er en arbejdsplads en lille enhed med sit eget sprog, egen jargon, egne spilleregler og traditioner. En lille stat i staten.

I starten er det en rigtig god idé, hvis du kan se dig selv som en der udforsker nyt land. Stik en finger i jorden og lyt til, hvad de nye kollegaer taler om. Hvilke regler gælder? Her er det vigtigt både at se efter det som er sagt helt tydeligt, og så de usagte implicitte regler og måder at gøre tingene på.

Spiser de morgenmad sammen eller ej? Er der uskrevne regler omkring afspadsering og flex? Siger alle godmorgen til hinanden systematisk eller går man forbi hinanden på gangen uden at hilse?

Dine nye kollegaer skal også lige se dig an og finde ud af, hvad du er for en fugl og hvad du har at byde på. Men måske har de mere travlt end dig, fordi de er i fuld gang og er kendte med det hele. Hvis de ikke lige husker at tage dig med eller er opmærksomme på dig, behøver det ikke være noget personligt. Men det er blot et udtryk for almindelig travlhed og fokus på sit eget.

Hvis der er ting, du undrer dig over, så er det en rigtig god idé at spørge nogle kollegaer og høre om, hvordan de håndterer tingene. De vil sjældent af sige selv vide, hvad netop du undrer dig over.

Vi er jo et eller andet sted en flok vanedyr, der gør ting på bestemte måder. Og har vi været på en arbejdsplads i lang tid, glemmer vi at ting kan virke underlige eller måske direkte ulogiske. Så spørg endelig løs. Som kollega kan det være forfriskende med spørgsmål fra nye kollegaer. Og nogen gange kan det måske medvirke til at se på noget med nye øjne.

Forventningsafstemning og supervision

Når du starter kan et godt konkret råd være, at du beder din leder om at få nogle regelmæssige møder i starten, hvor du har mulighed for at stille spørgsmål og forventningsafstemme dine opgaver, funktion og indsatser.

Når man er nyansat og endda nyuddannet kan det være svært at vurdere, hvor meget og hvor lidt, man skal eller forventes at levere og præstere. Derfor er det langt bedre fra starten at tage en dialog med arbejdsgiver fremfor at gå med tvivl i stilhed.

Et gyldent råd er at din leder sjældent er tankelæser! Derfor – hjælp din leder med at få dig selv godt kørende ved at tale sammen løbende om samarbejdet. Vær samtidig åben og stil spørgsmål også til dine kollegaer i starten.

Overordnet har arbejdspladsen et eneste ønske, om at du falder godt til og kan løse dine opgaver. Det gælder også selvom du måske blot er ansat en periode som vikar eller projektansat.

Dette var blot et udpluk af de ting, som kan være værd at gøre, når du starter i et nyt job. Hav en flyvende start og god arbejdslyst!

Mange hilsener Dorthe Rozalia Horup

Unimind_Karrierekonsulent_Dorthe_Horup-1
Organisationskonsulent og karrierecoach
Luk menu