Mindfulness og svampejagt – hvordan hænger det sammen?

Mindfulness og svampejagt – hvordan hænger det sammen?

På svampejagt udstyret med kurve, knive, bøger, gummistøvler og små forstørrelsesglas – ikke just det man forbinder med mindfulness og meditation. Men ikke desto mindre er det, hvad man kan få ud af en tur i skoven på jagt efter spiselige svampe.

Her er et lille trick til dig og din familie, som også kan virke, når man har børn i skolealderen. Vil I gerne finde fred og ro, være fordybet og nærværende? Tømme hjernen for de evindelige kværnende tanker om gøremål i fremtiden og ting, der er sket i fortiden? Altså bare være i nuet? Det som er så svært for rigtig mange af os mennesker.

Mindfulness og yoga er rigtig gode redskaber til at være bevidste, træne det at være i nuet og få hovedet renset. Men der er også andre måder at gøre det på. Her er min lille oplevelse af en tur i skoven, der overraskede mig.

Giftige fætre med hjem – nej tak!

Vi har i nogen år snakket om, at det kunne være sjovt at tage på svampejagt og bagefter kokkerere hjemme. Men hvem tør gå ud og samle svampe og måske få en omgang giftige fætre med hjem til gryderne? Vi turde ikke. Så vi fandt et lille kursus med foredrag og svampejagt gennem en aftenskole.

Så langt så godt. Vi mødtes i skoven en flot dag i september med holdet og en svampekyndig underviser. Vi havde medbragt vores piger, så vi alle rigtig kunne få en tur ud af det. Så gik den vilde svampejagt.

De første 15 minutter nåede jeg at tænke – det bliver godt nok lidt langtrukkent det her og alle de svampe jeg skovlede op i kurven var giftige. Men så skete der noget magisk. Lidt efter lidt blevet jeg suget ned i skovbunden, og kiggede stift og koncentreret ned mellem bregner, blade og grene.

Det vrimlede med forskellige svampe i alle mulige farver og størrelser. Frem med svampebøger og knive så man kunne snitte og tjekke safter og lameller. I skovbunden var der også masser af mindre dyr, så børnene var underholdt.

Efterhånden glemt jeg alt om alt – og gik helt opslugt i nuet og spottede og samlede svampe. Det var en helt ny måde at være i skoven på. Jeg har aldrig oplevet sådan en nærmest meditativ måde at være i en skov.

Skoven – det perfekte sted at tømme hovedet for tankemylder

Natur er godt, og et kendt middel til at lindre og helbrede stress. Men dette med at iagttage så koncentreret, gav turen et tvist af at glemme alle tankerne, være til stede i nuet og bare nyde naturen og alle de ting, som vi normalt ikke ser i skovbunden.

Jeg skriver om denne tur, for at give dig inspiration til måder at få tømt hovedet, slappe af, opleve, være nærværende og virkelig nyde nuet. Måske er der andre ting som interesserer dig og som giver dig samme tilstand af at være i ro og føle dig afslappet og fri for tankemylder?

De er flotte – men skal ikke i gryden!

Efteråret er en perfekt tid til at kigge efter svampe. Og om I vil lave mad eller ej, så er det en oplevelse at kigge så intenst og opmærksomt på naturen. Man skulle ikke tro det – men der er over 3000 slags i den danske muld. Vi fandt både giftig fluesvamp, porcelænshat, pindsvin støvbold, Karl Johan – og en præstens pik (!) Ja det hedder den.

Hvor og hvordan oplever du at være så koncentreret og fri af tanker? Der er masser af fritidsinteresser der kan fænge os! Skriv gerne i kommentarfeltet, hvilke oplevelser du dyrker. Hvor oplever du at tiden står stille, eller bare forsvinder, mens du er i flow og nyder nuet?

Mange hilsener Dorthe Rozalia Horup

Unimind_Karrierekonsulent_Dorthe_Horup-1
StressCoach & inspiration til liv i balance

Skriv et svar

Luk menu