Mentor – er du selv egnet eller har brug for en?

Mentor – er du selv egnet eller har brug for en?

Udvikling og støtte – vejen kan gå via en mentor

Hvis du gerne vil udvikle dig selv, så kan mentorskab være et rigtig godt værktøj. I det hele taget vil jeg slå et slag for at alle typer af støtte i et længerevarende personligt udviklingsforløb er guld værd. Det kan være en terapeut, coach, vejleder, mentor, psykolog eller noget helt sjette, som følger dig og lytter og støtter dig.

I dette indlæg vil jeg dog koncentrere mig om den skat, der ligger i at være mentor eller mentee. Min egen personlige erfaring får du her. For mange år siden gik jeg med mange tanker og spekulationer omkring mit arbejdsliv, og hvordan jeg som fagperson kunne udvikle mig. Jeg fik tanken om at en mentor, der var uvildig og ikke en del af mit arbejde var en god løsning.

Jeg kontaktede min fagforening i håbet om, at de kunne finde en mentor til mig i deres ordning. Overraskende blev jeg selv opfordret til at være mentor og de manglede desværre erfarne folk, der kunne være mentor for en som mig. Nå det som undrede mig var, at der tilsyneladende ikke var så mange mentorer med mange års erhvervserfaring, der havde meldt sig i deres stab.

Min første mentor gav rum til udvikling og erkendelse

Til gengæld fik jeg gennem min diplom lederuddannelse en erfaren mentor, som på det tidspunkt var vice-kommunaldirektør i en kommune. Det var virkelig lærerigt og spændende samtaler jeg fik henover et helt år. Der kom nogle indsigter, erkendelser og guldkorn på bordet om mine erfaringer, mig selv og det som mit arbejdsliv havde udstyret mig med.

Samtidig var der et rum til at snakke aktuelle udfordringer som leder, netop hvor studiefremdriftsreformen skulle implementeres. – Og jeg var en af de ansvarlige ledere for den enorme kulturforandring, der skulle indføres og implementeres både blandt medarbejdere og studerende.

Tak til min mentor Birger som i den periode var en værdig og inspirende samtalepartner, og som førte mig på sporet af spændende måder at se min jobfunktion, lederskab og faglige udvikling på i perioden.

Nu er jeg for længst selv trådt ind i mentorrækkerne og er mentor i min fagforening. Det er en utrolig stor glæde at kunne stille sig selv til rådighed, lægge ørerne på bordet og lytte og andre gange spæde til med erfaringer, gode råd eller ideer til mentee.

Gennem mit hverv som mentor har jeg mødt forfatter og ekspert i mentorskab Birgit Signora Toft. Hun har gennem flere årtier drevet organiseret mentorvirksomhed til glæde for firmaer og medarbejdere. Hun er samtidig forfatter til forskellige bøger om mentorskab.

En bog fyldt med samtaletips til mentormødet

En god mentorbog fyldt med redskaber til samtaler

Skulle jeg anbefale en vaskeægte redskabsbog med værktøjer til de enkelte mentorsamtaler, så er det bogen MentorNetværk. Den er forfattet sammen med mentorpartner Lisa Ott, der har arbejdet sammen med Birgit i årevis. De to er værd at opleve live, og jeg er vild med denne bog spækket med konkrete øvelser.

Så hvis du vil udvikle dig selv personlig og fagligt så er både rollen som mentor og mentee et godt sted at starte. Mentorskab bruges et hav af steder i mange forskellige former, formater og forventningerne kan være vidt forskellige. Så en forventningsafstemning er et supergodt sted at starte.

Jeg håber, du føler dig inspireret til at undersøge mentorskab nærmere.

Mange hilsner Dorthe Rozalia Horup

Unimind_Karrierekonsulent_Dorthe_Horup-1

Artikel i Magisterbladet 2019 Min historie. Artikel i Magisterbladet 2019 – interview med Birgit.

Luk menu