Ledighedsstress og jobsøgning  – hæng på del2

Ledighedsstress og jobsøgning – hæng på del2

Her kommer mere omkring strategi og planlægning for jobsøgningen, så situationen føles mindre stressende. Jeg har interviewet Johanne Rosenquist som er en erfaren karrierecoach, der har hjulpet mange ledige med at finde job. Her kommer 2. del. Forrige indlæg kan du læse her.

I forrige indlæg gennemgik Johanne det at lave en plan og tage styring over sin jobsøgning. Planen skal laves i flere etaper, så man ændrer og justerer i sin jobsøgning efterhånden, som tiden går. Det vigtige i forhold til stress er nemlig at minimere den uvished, som jobsøgning indebærer. Det at man ikke kan vide, hvornår præcist der er et pletskud og et match, og man er i job igen.

Typisk kan man som ledig holde gejsten et halvt år, hvor man søger og kan håndtere situationen. Efter 6 måneder kan afslag få selvtilliden til at dykke, og man kører lidt træt. Derfor er det måske en god ide at lægge en plan, som tager højde for at man uanset udfald og jobønsker er i mål med et arbejde efter et halvt år, også selvom det ikke ligger i den første ønskekategori. Når man er i job, kan man jo stadig fortsætte med at søge efter et bedre og mere ønskværdigt job, som måske matcher kompetencer, erfaringer og ønsker bedre.

Det er også godt at spørge sig selv – “hvad ville du ønske, du havde gjort når du kigger tilbage om et år? Udover din jobsøgning – at du have brugt tiden på at træne, hente børn tidligt eller…?

Indsatser i din jobsøgning

Der er et par ting som Johanne, synes er vigtige at gøre, når man søger på opslåede stillinger. Det er brugbart at ringe op til arbejdsgivere ved afslag. Det gælder særligt når man er oplagt og kvalificeret. Det kan give en god forklaring og ro, hvis man får en forklaring. Selvfølgelig kan der også være tale om at udbud og efterspørgsel bare er helt skævt og at der er mange, der søger indenfor et fagområde eller en bestemt branche. Husk – der er også held forbundet med jobsøgning.

Johanne Rosenquist
Fotograf: Jørgen True/ Studie-E

Et andet godt råd er at tage fat i sin tidligere arbejdsgiver og få feedback på ansøgning og cv. Man kan spørge om den tidligere arbejdsgiver kan genkende en i materialet. Og måske vedkommende kan komme med kommentarer eller noget man ikke selv har tænkt over er faglige kompetencer eller personlige kompetencer.

Jobsøgning uopfordret

Johannes bedste kneb og opfordring er at søge uopfordret og dermed tage styring og få indflydelse på jobsøgningen. I den uopfordrede jobsøgning er det i høj grad rette timing, der afgør om man får heldet med sig.

Man kan være strategisk og finde ud af, hvor der måske kommer jobåbninger af forskellige grunde. Det gælder om dels at kontakte virksomheden og dels om at blive ved med at gøre sig bemærket i bevidstheden hos den pågældende virksomhed. Det vil sige være ”On top of mind” når der pludselig opstår et behov.

Den del med kontinuerligt at vende tilbage på for eksempel mail kan være lidt trættende, men kan betale sig fordi man som regel ikke lige rammer plet med behov, når man henvender sig første gang uopfordret.

Husk løbende kontakt

Så i stedet for at arbejdsgiver skal lave opslag, søge en medarbejder, holde samtaler og registrere ansøgninger, så er det her man skal være present og kunne kontaktes. Hvis der pludselig er en sygemelding eller en medarbejder skal på orlov, så er det du kan blive kontaktet. Billedligt talt er man den puslebrik, som pludselig mangler og det skal arbejdsgiveren kunne huske.

Flere andre aktiviteter der kan holde dig i form og give energi

Virksomhedspraktik som er et værktøj i dagpengesystemet kan være et godt strategisk tiltag, hvis man vil krydse en faggrænse, over i en ny branche, udvide sit netværk eller ganske enkelt afprøve om dette andet sted er noget for en.

Det kan også være her, man får selvtillid igen ved at opdage sig selv og sine kompetencer i forhold til kun at lave jobsøgningsaktiviteter. Men tænk godt over hvor du søger i praktik, og om det er noget som giver ansættelsesmuligheder eller den bid af erfaring, du har brug for på CV´et. Dermed kan det være en af de små trædesten som skal til for at nå dit jobmål.

Frivilligt arbejde er også en god mulighed for at holde sig fagligt i  gang, få ny indsigt og være tilknyttet en arbejdsplads samtidig med at man netværker, skriver ansøgninger og kontakter arbejdsgivere.

Vi håber, du eller andre har fået nogle flere ideer til, hvordan du kan skabe mere forudsigelighed i din jobsøgning og dagligdag, så den bliver mindre stressende og du kan regne med, at du på et tidspunkt lander et job.

Tak til Johanne for at medvirke her. Du finder hende under navnet Rosenquistcoaching.

Mange hilsener Dorthe Rozalia Horup

Unimind_Karrierekonsulent_Dorthe_Horup-1
Karriere – og uddannelsescoach

PS Husk du kan abonnere på min blog og få den direkte som en mail i din indbakke ved at taste din mail i rubrikken nedenfor/ Abonner på nyhedsbrev.

Luk menu