Karakterer – hvor meget og hvor lidt betyder gode karakterer?

Karakterer – hvor meget og hvor lidt betyder gode karakterer?

Eksamenstiden nærmer sig hastigt. Måske er du en af dem, der skal til eksamen og som er nervøs? Eller du kender nogen tæt på, der skal have karakterer, og som er meget optaget af, hvad karakteren bliver? Hvis du er forældre til en ung, er du måske også bekymret for, hvilke karakterer dit barn får?

Karakterer er kommet for at blive, og der er ikke noget, der tyder på at karakterer bliver afskaffet. Uddannelsessystemet har af mange årsager brug for at kunne bedømme, måle eller sætte tal på. Men hvad betyder karakterer på den korte og rigtig lange bane?

Karakterer i folkeskolen – adgang til det hele?

I folkeskolen allerede fra 8. klasse skal vi nu om stunder forholde os til, at børnene bliver målt med karakterer og at de er så gode som muligt i slutningen af 9. klasse. Det er her, de unge skal videre til uddannelser, som kræver forskellige karaktersnit som adgangskrav.

Allerede her kan man som forældre begynde at bekymre sig og blive nervøs. Får mit barn nu det snit, som giver adgang til en ønsket gymnasial uddannelse? Måske er barnet uddannelsesparat og har de rigtige karakterer – men hvad nu, hvis de ikke har?

Heldigvis er uddannelsessystemet sådan indrettet, at man senere i livet alt efter modenhed og interesser kan rette op på et karaktersnit fra folkeskolen. Det er muligt at læse HF og dermed kvalificere sig, hvis man ikke kom ind på STX, HHX eller HTX.

Hjernen er først helt klar i 20´erne

Egentlig er det lidt vildt at børn i 8. og 9. klasse skal forholde sig til deres uddannelsesliv, arbejdsliv og karakterer i en alder af 14-15 år. Jeg har før skrevet, at hjernen ikke er færdigudviklet før omkring 25- års alderen.

Frontallappen som er den del af hjernen, der kan forudse konsekvenser, planlægge og tænke fremadrettet er først klar i 20´erne. Det er derfor svært for mange teenagere helt at forstå konsekvenserne af ikke at være flittige med lektier og karakterer og svært at regne ud, hvad de skal vælge lige efter 9. klasse.

Omvendt kan jagten på gode karakterer hænge sammen med noget helt andet – nemlig at de bliver et udtryk for opfattelsen af, ”hvad er jeg værd som menneske”? Derfor er det en hårfin balance for forældre og professionelle, hvordan og hvor meget eller hvor lidt, man omtaler karakterer og vigtigheden af gode karakterer.

Arbejdsgiverne kigger efter andet end karakterer

I den anden ende, nemlig når man skal ud på arbejdsmarkedet, så er karakterer sjældent særlig vigtige. Det handler om, at man har gennemført en uddannelse – og gjort sit bedste. I særlige brancher er høje karakterer afgørende for karrieren, men i de fleste tilfælde er det andre ting ud over en gennemført uddannelse, der tænder julelys i øjnene på arbejdsgiverne.

Eksempelvis er høje karakterer relevante, hvis man vil være forsker. Blandt jurister bliver der også set på karaktererne fra jurauddannelsen. Men et langt stykke henad vejen er det ikke høje karakterer i selv, der sikrer et glædesfyldt arbejdsliv.

Mange ting kan farve et godt arbejdsliv

Det er summen af en masse andre ting! Jo det at man uddanner sig, er selvfølgelig en afgørende faktor for at døre åbner sig til spændende og velbetalte jobs, sammenlignet med at være uden uddannelse.

Mit opmuntrende budskab er således, at det stadig i Danmark heldigvis er muligt at uddanne sig også som voksen, hvor man er mere afklaret og erfaren og dermed motiveret i forhold til at uddanne sig videre. Selv et dårligt karaktersnit i folkeskolen, kan indhentes nogle år senere.

Gør det bedste man kan som forældre i at støtte sit barn, så karakterer, læring og uddannelsesparatheden er til stede. Er du ung og skal til eksamen på din uddannelse, så gør dit bedste og vær tilfreds.

Arbejdslivet er langt og der er masser af muligheder for at tage spændende efteruddannelse. Arbejdsgiverne kigger på hele dit CV, når de ansætter folk. Selvom du ikke får 10 og 12 hver gang, kan du sagtens nå både langt og til tops i din senere karriere.

Mange hilsener Dorthe Rozalia Horup

Unimind_Karrierekonsulent_Dorthe_Horup-1
Studie – og karrierevejleder

Luk menu