Højskole og studietvivl en sund cocktail!

Højskole og studietvivl en sund cocktail!

Få de gode grunde i dette indlæg om højskole, studietvivl og valg.

Hvad skal jeg vælge? Hvad skal jeg være? Jeg er så meget i studietvivl! Sådan går du måske og tumler med de store spørgsmål. Eller måske er du en mor eller far til en ung, som er i gang med at skulle finde sin egen vej igennem uddannelse og hen til arbejdsmarkedet. Studietvivl og spekulationer kan ramme alle og selv de bedste. Kan man overhovedet vælge helt rigtigt?

Er unge hjerner klar til store valg?

Hjerneforskning peger på, at hjernen først er færdigudviklet omkring 25 år. Det er vel og mærke den del af hjernen (frontallappen), som kan forudse konsekvenser, lægge planer, og forstå hvad handlinger fremadrettet kan føre til. Så er det måske ikke underligt at det er en stor byrde at lægge på teenageres skuldre, at de allerede i folkeskole og gymnasiet skal vælge en vej!

Intet under at studietvivl rammer hårdt i perioden. Unge mennesker er stadig et sted i livet, hvor de er i gang med at blive voksne og udvikle sig, og ikke mindst lære sig selv at kende som selvstændige mennesker.

Tidens mantra om hurtighed rammer hårdt ved studietvivl

Det kræver en god portion styrke af dig som skal vælge uddannelse og af dig som er pårørende og skal støtte op om et valg. Det kræver tid at tage de nødvendige pauser undervejs, hvor du prøver dig frem, arbejder forskellige steder, rejser ud i verden. Måske kigger du andre over skulderen og taler med folk om arbejdsliv, uddannelse og jobveje.

Det koster tid at reflektere og tænke, og lære sig selv at kende som menneske og som ung på vej i livet. Samfund og uddannelsessystem er i en rivende udvikling hvor ”hurtighed” og ”hast”, er blevet kåret til at være den mest værdifulde måde at bevæge sig på. Der er bare det problem, at hvis man ikke er helt sikker på sit valg og rammes af studietvivl, så rammer tidens mantra om ”hurtighed” langt hårdere.

Reflektion tager tid. Skynd dig langsomt – en tur på højskole kan være din lille tænkepause

Måske får du brug for en studiecoach eller studievejleder

I en valgproces er tid og langsomhed en værdifuld hjælper i forhold til at komme godt i mål med den rigtige uddannelse og vej til et godt arbejdsliv. Måske får du undervejs brug for en studiecoach eller studievejleder, der kan hjælpe dig personligt med at reflektere og sortere i de mange tanker og ønsker, du har.

Nå og hvordan er det så at højskole og studietvivl kan mikses?

Jo på en højskole er der netop plads, tid og rum til ovenstående arbejde med at afprøve sig selv, møde nye mennesker der kan inspirere, og en tid uden karakterer, præstationskrav og studiestress.

På en højskole er der faglige retninger og toninger, så du kan eksperimentere med fag og emner, som du måske syntes særligt godt om i gymnasiet. Måske overvejer du om de kunne være interessante i forhold til uddannelse og job i fremtiden.

Kort sagt så kan et ophold på en højskole være netop den brik, der giver ny energi, selvværd, netværk og indsigt. Det overskud kan bruges når studietvivl skal håndteres og gøres til studielyst og ny motivation.

Vælg med hjertet og motivation

Det at være i tvivl om sin fremtid er i sig selv er en stressfaktor, der kan føre til at det bliver endnu sværere at tænke klart, mærke efter og træffe et valg. Og så er man i en ond cirkel, der skal brydes, så man igen er i balance og kan vælge med hjertet og med motivation på et oplyst grundlag.

I snak med en studerende om fremtiden og de mange valg

I mange år har jeg arbejdet som studievejleder, og har vejledt og rådgivet studerende omkring studietvivl og karrieretvivl på en stor uddannelsesinstitution. På studierne er der netop ikke meget tid til at tænke eller holde pause. Er du først igang, er der studiereformer som regulerer dit studie og et forløb på hurtigst mulig tid.

Derfor vil jeg slå et slag her for en nyttig periode på højskole, hvor du kan tænke og udvikle dig og blive inspireret. Og her er præstationspres og karakterer ikke en del af hverdagen. Der er selvfølgelig som tidligere nævnt, mange andre gode ting, du kan gøre i tiden, inden du lægger billet ind på en uddannelse.

Din studietvivl er din ven

Ved at stoppe op kan du håndtere din studietvivl kærligt, tænksomt og opmærksomt – for din studietvivl prøver at fortælle dig noget omkring, hvem du er, hvilke værdier du har og hvor du passer bedst ind.

Jeg ønsker jer alle et godt uddannelsesvalg og studievalg, når det igen går løs med at søge om optagelse.

Mange hilsener Dorthe Rozalia Horup

Unimind_Karrierekonsulent_Dorthe_Horup-1
Studie- og karrierevejleder

PS: I Roskilde, Byens Hus holder jeg foredrag om Uddannelsesvalg og tvivl d. 5.12.19. Tjek www.kultunaut.dk

Luk menu