Hjemmearbejdsdag – hvad virker for dig?

Hjemmearbejdsdag – hvad virker for dig?

Hvordan er du mest effektiv i dit arbejde, når du sidder derhjemme? Kender du dine svagheder og styrker i forhold til at planlægge og effektivisere din tid? Er arbejdsdage hjemme altid godt og noget som afstresser?

Jeg stiller disse spørgsmål, fordi jeg fornyeligt havde en interessant snak med min arbejdsgiver om det at arbejde hjemmefra. Få mine 3 bedste råd til sidst samt 3 bøger, der kan give dig inspiration.

Hjemmearbejdsdag – jeg var den første på min arbejdsplads

Et tilbageblik på mit arbejdsliv indenfor de sidste 18 år på universitetet. Jeg var årsagen til at arbejdsdage hjemme blev indført i min enhed på min arbejdsplads for over 10 år siden. Dengang startede det med at være en måde at give lidt aflastning for lang transporttid og små børn hjemme.

Jeg bad om det til en MUS-samtale. Vi enedes om 2 dage pr. måned, mod at jeg så skrev en udførlig mail, om de ting, jeg ville lave derhjemme til min leder.

En ordning jeg kom til at sætte stor pris på, fordi min leder (som var travl) på den måde så og hørte, hvad jeg lavede. Det var for mig en periode med anerkendelse og en fin måde at have rygdækning for mine prioriteringer og valg i de mange arbejdsopgaver.

Da jeg ikke længere behøvede at sende en mail, var jeg næsten lidt ked af det. Nu var der ingen der i detaljen fulgte med i mine opgaver på samme måde som tidligere. I dag er arbejdsdage hjemme rutine og noget som er indført over en bred kam. Og selvfølgelig har man ikke længere en aftale om mails med to-do lister fra alle.

Hjemmearbejdsdag – en dag der flyder eller er struktureret?

Men som vi talte om (jeg og min leder) – i dag kan arbejdsdage hjemme også virke stressende, når ikke der er så meget struktur eller retning. Man kan jo arbejde lidt om formiddagen, holde pause, udskyde til senere og til sidst sidde sent om aftenen eller lægge timer i weekenden. Men var det meningen?

Tit siger folk det kan være svært at lade huslige ting være eller andre typer overspringshandlinger. Mine erfaringer fra dengang var, at det virkede supereffektivt for mig. Jeg havde en helt fast rutine med at pakke mine ting frem, sætte kaffe over, frem med USB-stikket, finde opgaverne og to-do listen. Så gik jeg i gang fra en ende af.

Nærmest altid nåede jeg hele listen og før tid. På kontoret skete det ofte, at jeg på en hel dag aldrig kom i gang med mine planlagte opgaver, og da slet ikke dem som krævede koncentration og dybdegående arbejde. Der var arbejdsdage hjemme for mig guld værd -og jo også for min arbejdsgiver.

Inspiration – se øvrige bøger til sidst

Hjemmearbejdsdag – mine 3 bedste råd

Hvis jeg skal tage den erfarne rådgiverkasket på, så vil jeg anbefale følgende 3 gode råd:

1 Find din egen rutine – et ritual der markerer at du i dag arbejder hjemme i stuen

2. Forbered din arbejdsdag i løbet af ugen op til – hvilke opgaver skal du lave? (To-do-listen, projektplanen, eller hvad du ynder at kalde det)

3. Brug dagen på opgaver der kræver koncentration og fokus – ting der skal skrives, læses, udvikles osv.

Og mit anti-råd som jeg også benyttede dengang for 10 år siden. Lad din mailboks være lukket – så vidt muligt. Den stjæler dit fokus, æder din tid og gør intet godt for dig, hvis du skal lave fokuseret arbejde. Eventuelt beslutter du at bruge 1 time på at tjekke op – bare for at sikre at verden ikke brænder sammen uden din indgriben!

God arbejdslyst også derhjemme

Mange hilsener Dorthe Rozalia Horup

Unimind_Karrierekonsulent_Dorthe_Horup-1
Vejleder & coach – og fan af et godt arbejdsliv

PS: Vil du have mere inspiration er der masser at hente. For eksempel i Pernille Garde: “Fokus giver frihed: Gode råd om arbejdsmetoder i en verden fuld af forstyrrelser. Nem at læse og giver gode praktiske anvisninger.”

Jeg har læst halvdelen af Daniel Kahneman ”At tænke hurtigt og langsomt”. Den er noget tung læsning, men siger virkelig noget om, hvordan vores hjerner er indrettet. (Det er vidst stof til et blogindlæg for sig selv!)

”Slug frøen!: Hold op med at udsætte tingene og få mere fra hånden på kortere tid” af Brian Tracy er også en måde at tackle opgaverne på. Nem at læse i øvrigt.

Luk menu