Det fede drømmejob – findes det?

Det fede drømmejob – findes det?

Går du og tænker på, hvad dit drømmejob er? Eller spekulerer du på, om det overhovedet findes for dig? Har du følt dig i tvivl eller rådvild, fordi du indtil nu ikke har oplevet at lande i et drømmejob? Måske er det ligefrem en kilde til uro, frustration og tvivl? Eller en længsel efter at havne det helt rigtige sted, i den helt rigtige funktion med de helt rigtige mennesker? Hvor du føler dig let og flyvende?!

Er det overhovedet realistisk eller virkeligt at forvente at finde drømmejobbet, som det eneste rigtige job? Er drømmejobbet målet – eller er et drømmejob måske mere afgrænset til en periode i løbet af et langt arbejdsliv? Forventer vi at arbejdslivet er en fin perlerække af forskellige jobs, hvor det næste job hele tiden er lidt mere et drømmejob end de forrige?

Drømmejob er andet end en lige vej op ad karrierestigen

Jeg vil her slå et slag for at arbejdsliv og karriere kan tænkes anderledes end den klassiske lineære måde, hvor man hele tiden lige topper op i den næste ansættelse. Altså topper op på mere ansvar, mere i løn, mere fryns, højere i hierakiet, flere timer og så videre. Måske er det en drømmefunktion man skal finde frem til og ikke et specifikt sted.

Den anden måde at se arbejdslivet på, er en cirkulær tankegang, hvor man jobmæssigt kan bevæge sig i flere retninger og nye retninger uden nødvendigvis at få de ovenstående ting – mere løn, mere ansvar, mere fryns og så videre.

En af mine drømmefunktioner – er at lytte, tale med og hjælpe andre. Det har jeg prøvet flere steder i flere funktioner med forskellige kasketter og titler.

I den cirkulære er der plads til at søge tilbage til et job eller virksomhed, man har befundet sig godt i. Eller man undersøger sig selv, ved at få erfaring med andre målgrupper uden at stige i graderne.

Eller man beslutter sig for at træde ud af ledelseslaget, for at kunne hellige sig kerneopgaver på gulvet som fagekspert. Eller man beslutter at tage en ny uddannelse, starte forfra og dermed starte med mindre ansvar, end man havde i den forrige branche.

Jeg har hørt jobhistorier fra flere, der har truffet disse valg. Undervejs har noget været et drømmejob, som man har forladt for så at arbejde sig i retning af det næste job, man tror vil give arbejdsglæde og tilfredshed.

Fra marketing til campingliv

I sommer kørte et program U-turn i radioen med forskellige historier om, hvordan folk har skiftet karriere og branche. I nogen tilfælde har de valgt at tjene mindre for at komme til at arbejde i et felt, der gav mere arbejdsglæde end i det forrige. Nogen har taget et spring og uddannet sig igen i både 40´erne og 50´erne.

For eksempel var der et par, som var sprunget fra markedsføring og privat ansættelse til at blive forpagtere af en campingplads. En skoleleder havde forladt skolevæsnet og tog uddannelse som togfører. Jo der er masser af spændende historier. Lyt og spørg derude, så finder du ud af at et drømmejob er mange ting.

I dag har vi har et langt arbejdsliv at planlægge og se frem til. Så der er vel al mulig grund til at tænke over job og drømme helt frem mod slutningen. Vi kan nå at prøve rigtig mange jobs i vores 50 år på arbejdsmarkedet, hvis vi tæller fra 20 til 70 år.

” Vi kan også vælge at sige, der findes mange jobs, og at drømmejobbet ikke er det endegyldige mål, men mere at få arbejdslivet til at passe ind i de livsfaser, vi er i. “

Min pointe er at fjerne en indre forventning og pres om at finde drømmejobbet. For det findes måske ikke i den rene form. Ryst på skuldrene og tænk i stedet over, hvad du gerne vil opleve arbejdsmæssigt, hvad du har brug for at lære, eller hvor meget dit arbejdsliv skal fylde i dit hele liv.

Der er jo også et privatliv, der kan give spænding, mening og følelsen af at bidrage med noget. Når du en dag skuer tilbage, hvad var så vigtigt for dig i arbejdslivet og privat? Det kan være en stor hjælp at tænke over, at vi er meget mere end blot vores jobtitel og jobfunktion.

Så lad dit indre forventnings pres om at lande drømmejobbet, flagre væk som en sommerfugl til fordel for en nysgerrig og undersøgende tilgang til arbejdslivet. Det kan føre i flere retninger, uden at du føler dig presset til at lande det helt perfekte job.

Eftertanke: Jeg er ikke sikker på, at jeg kommer til at sidde i et drømmejob – jeg ved faktisk ikke, hvordan det præcist skal se ud. I en periode var jeg i et drømmejob. Men det var helt tilfældigt, jeg fandt ud af det var et drømmejob i den periode af mit liv. Tusind tak for det.

Eftersom jeg har 15-20 år foran mig, så har jeg et ønske om at udvikle mig fortsat og afprøve nye muligheder. Men forventningen om at krone det hele med et drømmejob, har jeg faktisk ikke, for jeg aner jo ikke, hvad det er. Måske kommer den fornemmelse en dag?

Et sjovt drømmejob jeg havde som ung, var faktisk pædagogmedhjælper og hvorfor var det så godt? Jo det var noget med mennesker og kreativitet og passede perfekt ind i mit studieliv på lige det tidspunkt.

Mange hilsener fra Dorthe Rozalia Horup

Unimind_Karrierekonsulent_Dorthe_Horup-1
Studie – og karrierecoach

Skriv et svar

Luk menu