Aldersforskrækket – er du som HR eller leder ramt af aldersforskrækkelse?

Aldersforskrækket – er du som HR eller leder ramt af aldersforskrækkelse?

Igen er tabuet alder på arbejdspladserne dukket op i pressen. Denne gang har Politiken gjort sig den ulejlighed at grave lidt dybere ned i temaet. Kan du som leder og HR-ansvarlig stå frem og sige, vi er en divers arbejdsplads OG vi kan godt være med på en smileyordning omkring aldersdiversitet.

Line Baun Danielsen startede modigt temaet sidste sommer og fik over 1000 henvendelser fra folk, der var berørte af denne problematik. Og lad os nu bare få svesken på disken – der er noget med aldersforkrækkelse derude, når der skal ansættes nye medarbejdere. Det vidner de mange udsagn og erfaringer om.

Finansministeriet har ifølge Politiken nærmest ikke ansat folk over 50. Det virker underligt, eftersom Finansministeriet sandsynligvis har haft Djøfere (under 40?) til at lave regneark til politikerne, så pensionsalderen kan sættes op. Burde der så ikke være kvoter og andre tiltag, der kunne sørge for at folk reelt kan arbejde til de er 70?

Politisk vilje til handling mod aldersforskrækkelse?

I Malmø i kommunen er det nu muligt at søge job uden at angive sin alder i CV og ansøgning. Begrundelsen er at undgå fordomme. Det var da værd at indføre? Så bliver det ansøgning, CV og erfaring og motivation, der betyder noget i vurderingen af folk og ikke et tal. Det kunne være så interessant med nogle eksperimenter i den retning på arbejdspladserne.

unimind_blog_aldersforskrækket
En mosaik af blandede medarbejdere

Der kunne også iværksættes en lovgivning, så man får noget statistik på området. Hvor og hvordan ansætter man folk i forhold til alder? Og så bør vel særligt de statslige og offentlige arbejdspladser gå forrest og ansætte folk i alle aldre? Det er jo politikerne, der har sat dagpengene ned og pensionsalderen op.

Erhvervslivet kan vel også blive taget i ed, når man laver omfattende reformer politisk, som gør det endnu vigtigere at få folk til at arbejde længere og helst til 70?

Kunne vi sammen lave en indsats, der hylder arbejdspladser, som ansætter både nyuddannede og folk med erfaring på 50+? Det kunne være på Linked In og FB. Kender du en arbejdsplads, hvor man ikke er aldersforskrækket, men hylder diversiteten og hylder livet i alle faser? Det kaldes Social Responsibility – og går vel rigtig godt i hånd med Verdensmålene omkring beskæftigelse og ligestilling?

Livet går en vej for alle – også for dig som er HR eller Leder

Ja det er sandt nok. Vi har alle en ting til fælles. Alle fylder år – hvert år. Også ledere og HR-personalet. Så med mindre du ejer din virksomhed, så er du ikke jobsikker efter 50+. Måske en kulturændring ville være på sin plads? For det handler jo om kultur, fordomme og måske angst for andres erfaring?

Tiden løber for alle….

Line Baun Danielsen har lige igen taget bolden op foranlediget af hendes journalistkollegaer, der har taget emnet seriøst. Du kan læse hendes indlæg her og liste over fordelene ved medarbejdere på 50+ – og et hav af kommentarer fra folk, der skriver både tankevækkende, rørende og klogt om deres egen situation og deres syn på aldersforskrækkelse på arbejdsmarkedet.

Forslag til forskellige hashtags – find selv på flere
#aldersforskrækketarbejdsplads #alderingenhindring #herdyrkervialdersdiversitet

Det kunne da være forfriskende med et lille diskret tegn angivet på CV´et på linked in, hvor meget arbejdspladsen vægter spredning i alder, når der rekrutteres. Eller en smiley ordning?

Heldigvis er der også gode arbejdsgivere, der ansætter bredt og kigger på erfaring, profil og motivation og ikke frasorterer på baggrund af et tal. Hurra for dem og lad dem komme frem i lyset!

Mange hilsener Dorthe Rozalia Horup

Unimind_Karrierekonsulent_Dorthe_Horup-1
work-life-balance

PS: Jeg kommer selv fra en tidligere arbejdsplads hvor der bliver rekrutteret i alle aldre. Og det er altså godt at være en del af en blandet flok og lære af folk med mere livserfaring og faglig tyngde.

Luk menu