Alder, arbejdsmarked og dine egne tanker

Alder, arbejdsmarked og dine egne tanker

Har tanken strejfet dig at din alder er forkert, i forhold til det du gerne vil, eller den du føler du er? Eller at nu er det ligesom ”for sent” for mit CPR nr er fra det forrige århundrede? Hvis du er 40+ har du sikkert oplevet at begynde at filosofere bare en smule over din alder og dit liv?

Eftersom jeg primært forsøger at nuancere og inspirere gennem min blog til, at du får maks ud af dit arbejdsliv, så vil jeg starte der.

Line bloggede om tabuet alder – og så myldrede historierne frem

I sommer begyndte Line Baun Danielsen på sin blog at skrive om alder, arbejdsmarked og kvinder. Faktisk flere indlæg med forskellige vinkler. Det var noget, der fik folk op af sofaen eller solsengen (det var jo i sommer) og hen til tasterne. Der var historier både fra mænd og kvinder. På det punkt er der åbenbart lige dele diskrimination.

Line fik en storm af tilbagemeldinger både som kommentarer på de sociale medier, som mails og blev inviteret i studiet på TV. Det der gik igen var desværre en oplevelse af, at folk kæmpede med deres alder i forhold til at finde arbejde, og at lovgivningen slet ikke er fulgt med politikernes ideer, om at alle (undtagen dem selv naturligvis) skal betale skat og arbejde, indtil de går med rollator eller stok.

Da jeg selv lige havde passeret en rund dag, blev jeg et øjeblik stærkt påvirket og lidt trist. Men nu har stormen lagt sig og livet går videre, og jeg har nu engang den alder, jeg har. Og glædeligvis er jeg nu stødt på flere historier og eksempler på kvinder, der har passeret 50 og som uden besvær har fundet nyt arbejde og endda ret hurtigt i forskellige brancher. Så altså umuligt er det ikke!

En historie om alder og jobsøgning

Min akademiske A-kasse har dog fortalt mig at efter 55, kan det være sværere at komme i job. Og hvad skal vi så bruge al den viden til? Man kan gå to veje, sådan som jeg ser det. Enten lade sig drukne i tankerne og historierne om at ”alder” er et stort problem, og at man er i en særlig alder. Eller man kan fokusere på helt andre tanker og lade sig inspirere af alle de gode historier om folk på +60, der har fundet nyt job og er glade for det.

Jeg mødte sådan en kvinde til et arrangement, hvor jeg hjalp til. Hun fortalte, hun var blevet fyret fra sit job gennem mange år i en sportshal. Der stod hun og var omkring 60 og anede ikke, hvor hun så skulle hen. Så fik hun den ide, at melde sig til at hjælpe lidt til i den lokale kirke med nogle events. Hun havde brug for at komme lidt hjemmefra og gøre en forskel.

Det udviklede sig til vikartimer og en vikarstilling som kirketjener. Hun blev ikke fastansat der, men søgte job i en anden kirke, og blev fastansat som kirketjener. Hun var superglad, da jeg mødte hende men fortalte også om hele den proces, hun havde været igennem. Uden at nævne alder specifikt, så kunne jeg tolke ud af det, at det selvfølgelig var en udfordring, når 60 var passeret.

Du har selv muligheden for at tale alder op eller ned i dit liv

Så én ting er de strukturelle og politiske systemer, og forskellige branchers fordomme og aldersdiskriminering, som jeg håber, flere vil begynde at kæmpe imod og få nedbrudt. Noget andet er at du som enkeltindivid og person, selv bestemmer hvordan du ser på dig selv, og hvilke handlinger du foretager dig.

Min fødselsdagskage – alder er et tal

Jeg var så heldig at være den første gæsteblogger hos Line Baun Danielsen, hvor jeg beskrev den proces, jeg var igennem, da jeg var på vej mod 50. En måde der virkede for mig, fordi jeg har valgt mere at omfavne min alder, erfaringer og muligheder, end være flov og skamfuld over min alder. Livet går som bekendt kun en vej for os alle, og vi ender alle det samme sted.

Men hvordan vi anskuer vejen og rejsen derhen, er vi hver især ansvarlige for. Så lad os i fællesskab tale alder og erfaring op både hjemme og på arbejdspladsen, og droppe de små negative kommentarer eller stikpiller om vores egen og andres alder. Det er da et godt sted at starte!?

PS servicemeddelelse: På Lines blog er der en masse livsbekræftende historier fra forskellige læsere – se kategorien Gæsteblog

Mange hilsener Dorthe Rozalia Horup

Unimind_Karrierekonsulent_Dorthe_Horup-1
Karrierecoach – og fan af et godt arbejdsliv
Luk menu