Afslutning  – farvel til det kendte og ind i det ukendte

Afslutning – farvel til det kendte og ind i det ukendte

Er du på vej ud i ukendt terræn? Enten har du valgt det selv helt frivilligt? Eller livet har taget en drejning, og du følger med ud i det nye og det ukendte? Hvornår er et godt tidspunkt til forandring? Man siger forandring fryder – men det er nok mest, når det er selvvalgt forandring.

Jeg har selv taget springet ud i det ukendte helt af egen drift. Måske er det slet ikke et spring, men mange små skridt, som har varet flere år. Faktisk er jeg lidt af en snegl og gør ting i mit liv langsomt. Alligevel på trods af det lange tilløb, mange overvejelser, mange små skridt, så føles det som et stort skift forbundet med frygt.

Guf til min afskedsreception

Frygt og forandring følges ad som ying og yang

Dybt i mennesket ligger frygten for forandring. Selv de forandringer, vi ønsker så brændende kan virke frygtindgydende. Nogen gange er vi ikke klar over, at grunden til ting ikke sker, som vi ønsker, er fordi vi måske har en underliggende frygt for det nye.

Den underliggende frygt kan udmønte sig i undskyldninger for ikke at handle, at man overhører sine egne drømme og ønsker. Man har drøntravlt for ikke at mærke sine følelser, og det som måske ligger og vil fortælle noget.

Da jeg tog en coach uddannelse, var ”frygt” en stor del af pensum – det vil sige vi skulle helt ned og finde den i os selv, og i dem vi hjælper, for at kunne skabe ønsket udvikling. 

Min afslutning lige nu

I disse måneder og uger er jeg ved at lukke ned på den arbejdsplads, jeg har været på i 18 år som ansat og før da studerende i 8 år. Man kan vidst roligt sige, jeg er ”født og opvokset” der, som fagperson og professionel. I hvert fald er jeg skolet, trænet, uddannet og har udviklet mig i dette miljø gennem mange år.

I mange år har jeg spekuleret på, hvad jeg skulle efter det. Jeg flytter hjemmefra nu og det føles vitterlig, som da jeg var ung og forlod mit hjem, for at finde mine egne ben. I denne måned kom så den officielle afslutning – en afskedsreception med kære kollegaer og ledelsen. Det var præcis, som det skulle være – et farvel til hjemmet og kom godt ud i verden og vi ses igen!

Dejlige kollegaer jeg har sat pris på

Midt i glæden og spændingen overfor alt det nye, som er i gang og som kommer, så er der en lille snert af sorg. – Som jo dækker over min afslutning med alt det velkendte, trygge og forudsigelige og ikke mindst med alle de skønne mennesker, jeg har kendt i mange år.

Vi har 6 grundfølelser

Ifølge psykologen Irene Oestrich findes der 6 grundfølelser. Det er vrede, væmmelse, glæde, sorg, overraskelse og frygt. Alle andre følelser udspringer af disse. Sorg forbindes med det at slutte noget, tage afsked eller sige farvel – og ikke kun i døden.

Jeg ville helst i disse dage kun springe rundt og være glad over, at jeg nu rykker mig selv. Giver mig selv muligheden for et nyt kapitel i mit arbejdsliv med ny læring, nye mennesker og nye erfaringer. Men ved siden af glæde og spænding, følger der også frygt og sorg. Og det er åbenbart helt naturligt, at vi har disse forskellige følgesvende, når vi træder ud i det åbne, ud i nyt land.

Gaver når man siger farvel

I min proces forsøger jeg at acceptere alle følelserne – det er svært, men jeg ved, de er naturlige stemmer og følgere. Dybt inde ved jeg, det er rigtigt for mig, at gå fra komfortzonen ud i det nye og ukendte. Jeg hører så tit, ”man ved hvad man har, men ikke hvad man får”. Og det er jo rigtigt nok.

Men tænk en dag når vi ser tilbage på livet – hvad ser vi så? At vi ind imellem trodsede frygten for det ukendte, for at gøre noget anderledes – eller at vi kun tænkte på at bevare status quo? Hvad vælger du at gøre?

Mange hilsener Dorthe Rozalia Horup

Unimind_Karrierekonsulent_Dorthe_Horup-1
Coach – og hjælper gerne dig med at rykke i dit liv

Luk menu