De 2 sidste kernespørgsmål i din egen kompetenceafklaring (2. del)

De 2 sidste kernespørgsmål i din egen kompetenceafklaring (2. del)

Vil du gerne flytte dig arbejdsmæssigt?

I forrige blogindlæg lige her skrev jeg om de to første kernespørgsmål ud af de 4, som du kan bruge som første afsæt til at kigge indad og reflektere over din egen kompetenceafklaring. Du kan tage det som en summeøvelse over tid og skrive ned løbende, når du får tanker og svar på dem.

Jeg lovede at skrive uddybende om de 4 spørgsmål – så her får du mere kød på de to sidste spørgsmål. Nemlig Hvad KAN du? Og Hvad VIL du?

Hvad KAN du?

Dette spørgsmål relaterer sig til din erfaring. Det du har udrettet i praksis og som er dine kompetencer.

For mit eget vedkommende så ved jeg, at jeg er god til at skabe tillid og snakke med mennesker og hjælpe dem. Jeg kan også koordinere, lede og planlægge. Jeg har brugt timer på at stå på hovedet i outlook, for at få koordineret og planlagt ting og begivenheder.

Jeg opfatter spørgsmålet, som noget med det vi har erfaring med i praksis. Du kan lave øvelser, hvor du tænker tilbage på, hvad du har været med til at udrette alene og med andre. Find de gode historier. Der er sikkert noget som går igen, og som kendetegner dig.

Dette med hvad vi KAN, siger ikke noget om vores motivation eller ønsker om at gøre mere af det. Vi kan jo i princippet godt være erfarne og kunne noget, uden at vi ønsker at fortsætte med netop den ting. Så derfor er det i forhold til jobsøgning værd at kigge på. Og det leder jo videre til det sidste spørgsmål. Hvad VIL du så egentlig?

Hvad VIL du?

Dette VIL knytter sig til vores motivation. Det knytter sig til, hvad giver mening for os? Hvad vil vi i forhold til vores prioriteter og værdier i vores øvrige liv? Er vi et sted i livsfaserne, hvor vi har små børn og derfor kun vil arbejde på deltid? Eller er vi et sted i livet og karrieren, hvor vi gerne vil arbejde +45 timer?

Vores VIL kan forstås i forhold til arbejdsopgaver. Det større forkromede mål med, at vi er her. Hvad vil vi bidrage med i verden? Hvilke kunder eller målgrupper vil vi gerne gøre glade? Derfor er dette sidste 4. spørgsmål så vigtigt, fordi det hænger sammen med vores indre drive og motivation.

Og som jeg lærte fra HR-folk og andre der rekrutterer inklusiv fra mig selv, når jeg har rekrutteret medarbejdere, så er motivation for en jobfunktion, det vigtigste aktiv når vi er jobsøgende. Arbejdsgiver ved det er dyrt at ansætte en forkert medarbejder.

Vi vil altid spørge os selv på den anden side af bordet – er denne ansøger virkelig motiveret for denne stilling og disse arbejdsopgaver? Vil ansøger blive her eller hurtigt fordufte, fordi motivationen ikke er der? Det koster ca en halv million at fejlansætte en medarbejder.

Udover disse 4 gyldne kernespørgsmål, så vil jeg også tilføje vores HVORFOR. Det vil sige, Hvorfor vil jeg det her? Altså hvad ligger til grund dybere nede?

Jeg er inspireret af Simon Sinek, der er blevet berømt for sit Why og gyldne Cirkel. Han mener, de mest succesfulde virksomheder i verden kendetegnes ved, at de har styr på deres HVORFOR og at det kommer i første række i deres forretningsudvikling og kommunikation.

Som sidst vil jeg ønske dig god fornøjelse med at få sat ord på, både hvad du kan og vil. Din motivation er dit indre kompas eller GPS i forhold til, hvor du vil henad. Det er langt lettere at flytte sig arbejdsmæssigt, hvis man ved, hvor man vil styre hen, frem for at ville væk fra noget.

Mange hilsener Dorthe Rozalia Horup

Unimind_Karrierekonsulent_Dorthe_Horup-1
Karriererådgiver og fan af et godt arbejdsliv
Luk menu